Life-hacks
Rolling Message
Fortfarande platser kvar i Ånge! Fortfarande platser kvar i Ånge! Fortfarande platser kvar i Ånge! Fortfarande platser kvar i Ånge! Fortfarande platser kvar i Ånge! Fortfarande platser kvar i Ånge!

Life-hacks

Life hacks är små trick, knep eller strategier som syftar till att göra vardagen lite enklare och smidigare.

Det kan handla om allt från smarta sätt att organisera saker och göra sysslor snabbare, till tips för att spara tid och pengar. Life hacks kan vara mycket användbara och hjälpsamma för att effektivisera olika aspekter av livet.

Har du svårt att behålla fokus och får ingenting gjort? Då kanske detta är något för dig!

1. Pomodoro-metoden

Pomodoro-metoden är en tidsförvaltningsmetod som utvecklades av Francesco Cirillo på 1980-talet. Metoden är en enkel och effektiv teknik för att öka produktiviteten och fokuset genom att arbeta i korta, intensiva intervaller och ta regelbundna pauser.


Metoden går ut på att man delar upp sin arbetsdag i korta perioder, vanligtvis 25 minuter (som kallas för Pomodoro) av fokuserat arbete, följt av en kort paus på 5 minuter. Efter fyra Pomodoro-intervaller tar man en längre paus på 15-30 minuter.


Under varje Pomodoro-intervall fokuserar man helt och hållet på den aktuella uppgiften och undviker att bli distraherad av andra saker. När tiden är slut tar man en kort paus för att återhämta sig och sedan fortsätta med nästa Pomodoro-intervall.


Genom att arbeta på detta sätt kan man öka sin produktivitet, förbättra sin koncentration och undvika att bränna ut sig. Pomodoro-metoden har visat sig vara effektiv för många människor och kan vara ett användbart verktyg för att hantera stress, öka effektiviteten och uppnå sina mål.

(Pomodoro betyder tomat på italienska, och det var väldigt vanligt på 80-talet att tillverka timers i form av tomater - se bilden)

3. To-do listor

Skriv ner och prioritera dina uppgifter för dagen för att hålla koll på vad som behöver göras.

Att använda to-do listor är som att ha en personlig assistent som hjälper dig att hålla koll på alla dina uppgifter och mål.


Genom att skriva ner och prioritera dina dagliga uppgifter kan du skapa en tydlig plan för dagen och undvika att känna dig överväldigad.


To-do listor ger dig en struktur och hjälper dig att fokusera på det som verkligen är viktigt att få gjort. Genom att se din lista växa och bocka av varje uppgift får du en tillfredsställelse och motivation att fortsätta framåt.


Dessutom hjälper to-do listor dig att hålla koll på deadlines och komma ihåg viktiga åtaganden, vilket minskar risken för glömska och missade möjligheter. Så dra nytta av kraften i to-do listor för att organisera din tid, maximera din produktivitet och uppnå dina mål på ett effektivt sätt.

2. Meal prep

Förbered matlådor i förväg för att spara tid och pengar under veckan.

Meal prep är som en superkraft!


Genom att förbereda  matlådor en gång i veckan sparar du tid, pengar och energi. Tänk på smarriga wraps och pasta sallader redo att ta med jobbet varje dag.


Meal prep ger dig frihet från stress och gör att du kan njuta av god mat utan att behöva tänka på vad du ska äta varje dag. Så använd din superkraft meal prep för att förenkla din vardag och ha mer tid för roliga saker.4. Capsule wardrobe

Skapa en minimalistisk garderob med ett begränsat antal klädesplagg som kan kombineras på olika sätt.

Att skapa en kapselgarderob innebär att man skapar en garderob bestående av ett begränsat antal klädesplagg som är noggrant utvalda för att passa ens stil och behov. En kapselgarderob innehåller 20-50 plagg. 


Genom att välja plagg som passar bra ihop, neutrala färger, som kan mixas och kombineras med varandra så dår man en funktionell garderob med färre plagg men fler möjligheter


En kapselgarderob hjälper dig att förenkla ditt klädval, spara tid på att välja outfits varje dag och minska stressen kring att ha för mycket att välja mellan.


Dessutom kan det spara pengar och minska överkonsumtionen genom att fokusera på kvalitet framför kvantitet. Genom att skapa en minimalistisk och genomtänkt garderob kan man uppnå en mer stilren och personlig klädstil samtidigt som man minimerar röran och överskottet i ens klädskåp.


Sök på capsule warderobe på t ex Pinterest för att få inspiration.  OBS! I många tips så står det att det ska ingå en skjorta. Men är det så att man inte trivs i det så är det inget bra alternativ. Utgå från DIN stil!

6. Digital detox

Ta regelbundna pauser från teknik och sociala medier för att minska stress och öka produktiviteten.

Att ta regelbundna digitala pauser, även kallat digital detox, är en viktig strategi för att hantera den ökande digitala tröttheten och överanvändningen av teknik i dagens samhälle.


Genom att göra medvetna val att stänga av mobiltelefoner, datorer och andra tekniska enheter under vissa tider på dagen eller veckan kan man återfå mental klarhet, minska stressen och öka produktiviteten.


Att vara konstant uppkopplad och ständigt bombarderad med information från sociala medier och elektroniska enheter kan leda till överstimulering och negativ påverkan på vår mentala hälsa.


Genom att göra en medveten ansträngning att ta pauser från tekniken kan man skapa balans och återhämtning, vilket kan leda till ökad fokus, bättre sömnkvalitet och högre produktivitet.


Det är viktigt att göra plats för pauser och digital detox i våra liv för att återansluta med oss själva, minska stressnivåerna och frigöra tid för verksamheter och relationer som verkligen betyder något för oss.

5. Konmari-metoden

Använd Marie Kondo's metod för att organisera och rensa ut i ditt hem genom att behålla endast det som ger dig glädje.

Konmari-metoden, skapad av den välkända organiseringsexperten Marie Kondo, har blivit populär över hela världen för sin enkla men effektiva strategi för att organisera och rensa ut i hemmet.


Metoden går ut på att endast behålla föremål som väcker glädje och positiva känslor, medan man säger adjö till det som inte längre fyller en funktion i ens liv.


Genom att systematiskt gå igenom varje rum och kategori av ägodelar och välja ut det som verkligen betyder något för en själv, kan man skapa en mer harmonisk och organiserad miljö.


Att tillämpa Konmari-metoden kan inte bara hjälpa till att rensa ut röran och överskottet, utan också skapa en känsla av lättnad och frihet samtidigt som det frigör mer utrymme och energi för det som verkligen är viktigt i livet.

7. Bli smartare genom heart-brain-coherence

Genom att träna och öva tekniker som främjar heart-brain coherence kan du förbättra din kognitiva funktion.

Forskningen om heart-brain coherence kommer från ett tvärvetenskapligt område som involverar neurovetenskap, psykologi, medicin och fysiologi.  


Heart-brain coherence, eller samstämmighet mellan hjärtat och hjärnan, är ett koncept som betonar den symbiotiska relationen mellan hjärtat och hjärnan och deras påverkan på vår fysiologi och psykologi. Forskning har visat att hjärtat inte bara är ansvarigt för att pumpa blod runt i kroppen, utan det har också en egen komplex nervnätverk som kan påverka våra tankar, känslor och beteende.


Hjärtat har omkring 40 000 neuroner eller nervceller som är en del av det autonoma nervsystemet, vilket påverkar bland annat hjärtfrekvens, blodtryck och andning. Dessa nervceller kommunicerar med hjärnan via nervsignaler och hormoner, och utgör vad som kallas det kardiovaskulära nervsystemet.


När hjärtfrekvensen och hjärnans aktivitet är synkroniserade i en balanserad state, skapas en harmonisk samstämmighet inom kroppen som kan ge fördelar för hälsa och välbefinnande. Detta kan leda till minskad stress, förbättrad kognitiv funktion, ökad koncentration och ökad emotionell stabilitet.


Genom att träna och öva tekniker som främjar heart-brain coherence, såsom mindfulness meditation, djupandningsövningar och kroppsmedvetenhet, kan vi öka medvetenheten om och få kontroll över vår inre balans och främja hälsosam interaktion mellan hjärtat och hjärnan. Det är en fascinerande och viktig aspekt av vår fysiologi och psykologi som kan ha stor inverkan på vår livskvalitet och välbefinnande.

Gör så här: Lägg händerna i kors över hjärtat och föreställ dig att du andas igenom händerna och med hjärtat. Gör detta under 1-2 minyter och om du har svårt att tänka på ingenting, tänk på saker du är tacksam över. 

8. Drick vatten

Visste du att uttorkning kan försämra din koncentration lika mycket som att dricka ett par glas vin?

Denna studie publicerades 2021 i  tidsskriften Teknikens Värld. När vi inte dricker tillräckligt med vatten och blir uttorkade, kan detta resultera i en rad negativa effekter på vår kropp och sinne, inklusive koncentrationssvårigheter och nedsatt kognitiv funktion

.

Forskning har visat att även mild uttorkning, med en vätskeförlust på så lite som 1-2 % av kroppsvikten, kan påverka vår hjärnfunktion och kognitiva förmågor. När vi är uttorkade minskar blodflödet till hjärnan, vilket kan leda till trötthet, huvudvärk, minskad koncentration och försämrad minnesfunktion. Uttorkning kan också påverka neurotransmittorer och hormoner i kroppen som är kopplade till vår kognitiva funktion och vårt välbefinnande.


Att dricka alkohol å andra sidan kan också ha en negativ effekt på vår kognitiva funktion och koncentration. Alkohol påverkar hjärnan genom att störa neurotransmittorsignaleringen, hämma vår förmåga att bearbeta information och strama upp vår uppmärksamhet och reaktionsförmåga. Alkohol kan också orsaka uttorkning genom att påverka kroppens vätskebalans.


Genom att dra denna parallell kan vi se att både uttorkning och alkoholintag kan ha negativa konsekvenser för vår kognitiva funktion och koncentration. Det understryker vikten av att hålla sig välhydrerad genom att dricka tillräckligt med vatten under dagen för att bibehålla optimal hjärnfunktion och fokusering. Det är en enkel men kraftfull åtgärd som kan göra stor skillnad för vår mentala prestation och välbefinnande.


Vill du lära dig fler lifehacks och mycket mer?

Bli sommarlovs-entreprenenör och få tillgång till vår digitala kursplattform!

unsplash