Reportage och artiklar
Rolling Message
Fortfarande platser kvar i Ånge! Fortfarande platser kvar i Ånge! Fortfarande platser kvar i Ånge! Fortfarande platser kvar i Ånge! Fortfarande platser kvar i Ånge! Fortfarande platser kvar i Ånge!

Nyheter och reportage

01


Välkommen till den nya reportage-sidan

2024-05-02

Hej!

Jag heter Annika Österling och är projektledare för Sommarlovsentreprenör 2.0. Förutom detta så är jag även utvecklare av utbildningsinnehåll,  innehållskapare på den digitala kursplattformen samt denna webbsida. 

På denna sida kan du läsa reportage och nyheter om Sommarlovsentreprenör. 

Först ut i raden är en liten presentation utav en av våra duktiga handledare, nämligen Viktor Larsson, Sollefteå. Förra sommaren var det rekord i Sollefteå sett till antalet deltagare - deltog gjorde faktiskt 17 ungdomar! Riktigt roligt för Sollefteå att Sommarlovsentreprenör åter har kommit igång. 


2024-05-02

Våra handledare del 1 av 7

Viktor Larsson

handledare i Sollefteå

Namn: Viktor Larsson
Ålder: 32 år
Bor: Sollefteå


Detta gör jag när jag inte är handledare i Sommarlovsentreprenör: Jobbar på Sollefteå gymnasium som lärare inom Ekonomiprogrammet. Med inriktning på de ekonomiska utbildningarna såsom entreprenörskap, företagsekonomi och ledarskap.


1. Vad inspirerar och motiverar dig som handledare för sommarlovsentreprenörer?


-Jag har alltid varit intresserad av företag och hur man bedriver olika typer av varsamheter. Med ett gott kontaktnät lokalt i min stad så har jag möjlighet att koppla ihop rätt personer för att lyckas med sin affärsidé. Jag tycker också att sommarlovsentreprenörerna skapar goda förutsättningar för ungdomar.


2. Vad är ditt favoritminne från att handleda sommarlovsentreprenörer tidigare?


Mitt bästa minne är förra årgång 2023 när vi tillsammans kämpade på när det var 35 grader varmt, helt utan ventilation kämpade vi oss igenom kick-off veckan! Mycket kul och givande vecka.


3. Vad är din egen största utmaning när det gäller att vara en inspirerande handledare?


Min största utmaning är att skapa likadana förutsättningar för alla. Att deras idéer ska vara så pass redo som det går innan dom kör på egen hand. Mycket spännande och utmanade - det är kul. En annan del är också att bjuda in föreläsare med god variation för alla områden som mina deltagare kommer ha nytta av under sommaren.


4. Hur ser en perfekt sommardag ut för dig utanför arbetet?


En perfekt sommardag för mig är att kliva upp tidigt, åka till golfbanan och spela med någon av mina vänner. Annars är det fiske i olika former som jag gjort sedan barnsben.


5. Vad är din dröm för det kommande sommarlovs-entreprenörprogrammet?


Min dröm för det här året är att få alla ungdomar att tycka det är intressant och roligt så klart. Sedan är det aspekter som handlar om att lyckas iordningställa alla områden för varje grupp samt att de ska tjäna pengar och bygga på sina kunskaper som entreprenör.


2024-05-02


Vill du som läser detta delta i Sommarlovsentreprenör i Sollefteå?


Anmälan på knappen nedan!


Datum för kickoff i Sollefteå:

17-21 juni, på Hotell Björklunden.

2024-05-07

Våra handledare del 2 av 7

Rickard Lindeberg

handledare i Härnösand

Namn: Rickard Lindeberg
Ålder: 22 år
Bor: Umeå just nu (men kommer från Härnösands kommun)
Bakgrund, tidigare utbildning: -Jag har själv varit med i Sommarlovsentreprenör 2 gånger tidigare och tyckte att det var jättekul och lärorikt!
Hobbies, fritidsintressen:

Jag älskar allt som har med friluftsliv att göra. En hobby jag har är att vandra.

Detta gör jag när jag inte är handledare i Sommarlovsentreprenör:

-Jag pluggar till läkare samt jobbar som lärarassistent på institutionen för medicinsk biologi.1. Vad inspirerar och motiverar dig som handledare för sommarlovsentreprenörer?


-Jag blir motiverad av bra idéer och engagerade människor och jag inspireras av alla nystartade företag i, samt runt Härnösand.


2. Vad är ditt favoritminne från att handleda sommarlovsentreprenörer tidigare?


-Då detta är min första gång som handledare tar jag ett minne från då jag själv var med: Då jag och min bästa kompis fi k reda på att den idén vi jobbat på under halva utbildningen inte skulle gå att driva, vilket såklart var jättetråkigt, fick vi stöd från handledarna att kunna börja om och utveckla en ny idé gjorde. Det gjorde ändå  upplevelsen till en av de bästa från de två gånger som jag varit med som ung entreprenör.


3. Vad är din egen största utmaning när det gäller att vara en inspirerande handledare?


Min största utmaning är att jag själv aldrig drivit ett företag utanför sommarlovsentreprenör, vilket många av de äldre och mer erfarna handledarna har gjort. Dock vet jag att jag alltid kan få stöd av dem när jag behöver det!4. Hur ser en perfekt sommardag ut för dig utanför arbetet?


-För mig är en perfekt sommardag en dag som spenderas i naturen med vänner eller familj. Gärna med närhet till ett ställe att bada!


5. Vad är din dröm för det kommande sommarlovsentreprenörprogrammet?


-Min dröm för det kommande sommarlovsentreprenörprogrammet är att det blir en plats där man som ung kan prova på något som för de flesta känns alldeles för stort och läskigt; att starta ett företag.


Vill du som läser detta delta i Sommarlovsentreprenör i Härnösand?


Anmälan på knappen nedan!


Datum för kickoff i Härnösand:


17-20 + 24 juni (måndag till torsdag samt måndag) på Sambiblioteket.

Vill du komma i kontakt med Rickard?

Telefon: 072-710 91 09
E-post: rickard.lindeberg6@gmail.com

2024-05-07

"Entreprenöriella tips" del 1

Tips för att komma på en ny affärsidé som bygger på en gammal:


SCAMPER-METODEN

🧠VISSTE DU ATT: De allra flesta nya affärsidéer är inte nya, utan bygger på gamla som förbättras och förändras/uppdateras!


💡💡TIPS FÖR ATT KOMMA PÅ EN NY AFFÄRSIDÉ SOM BYGGER PÅ EN "GAMMAL"

💡Substitute (Ersätt): Fråga dig själv om det finns något som kan ersätta en del av konceptet eller produkten för att förbättra den.

💡Combine (Kombinera): Undersök om det går att kombinera olika delar eller element för attapa något nytt och unikt.

💡Adapt (Anpassa): Hur kan du anpassa eller ändra något i konceptet för att göra det mer effektivt eller intressant?

💡Modify (Modifiera): Vilka modifieringar eller förändringar kan göras för att förbättra konceptet eller produkten?


💡Put to other uses (Använd till andra ändamål): Fundera på om konceptet eller produkten kan 

användas på andra, oväntade

 sätt eller inom andra områden än det ursprungliga syftet.


💡Eliminate (Eliminera): Vilka delar eller funktioner kan elimineras för att förenkla eller förbättra konceptet?

💡Reverse (Vända på): Kan du vända på något aspekt av konceptet eller produkten för att skapa något nytt och nyskapande?


Genom att använda SCAMPER-metoden kan du hjälpa dig själv att tänka på nya idéer och perspektiv för att lösa problem eller förbättra befintliga koncept. Metoden är enkel att använda och kan vara mycket effektiv för att stimulera din kreativitet och laterala tänkande.

Detta är en av den typ övningar (eller liknande) som man kan få prova på både som handledare och deltagare i Sommarlovsentreprenör.


Att tänka entreprenöriellt är verkligen inte något som man måste vara född med: Det är en förmåga som kan tränas upp! UTMANA DIG SJÄLV I VARDAGEN."Entreprenöriella tips" del 2

Life-hacks

Upptäck de geniala hacksen som kommer förvandla ditt liv – från Pomodoro-tekniken som boostar din produktivitet till Meal prep som förenklar ditt matliv och Capsule wardrobe som ger dig en stilren och mångsidig garderob.


Ta kontroll över din tid med smarta to-do listor och låt dessa hacks guida dig mot en mer organiserad och effektiv livsstil. Lära dig fler life-hacks och ta din vardag till nästa nivå!

Våra handledare del 3 av 7

Elin Nilsson

handledare i Timrå kommun

Detta är Elin Nilsson som under våren har utbildats till handledare i konceptet Sommarlovsentreprenör på Technichus.

Elin är trots sin unga ålder - bara 20 år, riktigt erfaren då det gäller entrerprenörskap. Hon började sommarjobba redan som 13-åring, har därefter drivit UF-företag, blev Emax-stipendiat, och priset Årets affärsidé i Sommarlovsentreprenör 2022.Parallellt med allt detta har går hon på förskollärarutbildningen på distans. Inte nog med detta - hon är även utbildad och diplomerad hästskötare och brinner för hästar!
-Är jag inte i stallet så är jag med familj och vänner eller ute i naturen, säger hon glatt. 
 

Vi har förstås bett Elin svara på samma frågor som övriga handledare:

1. Vad inspirerar och motiverar dig som handledare för sommarlovsentreprenörer?

--Jag inspireras av drivna personer, och framförallt unga drivna. Jag tycker det är otroligt roligt att hjälpa andra och motivera dem att våga testa och våga lyckas🌟
2. Vad är ditt favoritminne från att handleda sommarlovsentreprenörer tidigare?


-Kan ej svara på det


3. Vad är din egen största utmaning när det gäller att vara en inspirerande handledare?


-Oj, svår fråga. Får återkomma i denna fråga efter den här sommaren😉


4. Hur ser en perfekt sommardag ut för dig utanför arbetet?


En lagom varm dag fylld med saker att göra, allt som innebär äventyr och lära sig nya saker. Detta följt av en varm vindstilla sommarkväll med bra sällskap- det är en perfekt sommardag!☀️☀️

5. Vad är din dröm för det kommande sommarlovsentreprenörprogrammet?


-Att få vara med och se alla fantastiska ungdomar få förverkliga sin dröm, det ska bli så roligt.
Vill du komma i kontakt med Elin?

Telefon: 072-712 12 04


E-post: elinnilsson.uf@gmail.com

2024-05-14

Våra handledare del 4 av 7

Sanna Svärd

 - naturälskaren som inspirerar unga i Örnsköldsvik

Sanna Svärd, en erfaren folkhögskolelärare och paddlingentusiast som bor på landet utanför Örnsköldsvik, är en av de senaste handledarna för Sommarlovsentreprenör i Västernorrland.

Med en passion för att stötta unga entreprenörer på deras resa mot sina drömmar och mål, är Sanna redo att guida och inspirera de kommande generationerna.Sanna Svärd, 40 år, har en bakgrund inom dagligvaruhandeln och jobbar främst som lärare på kursen Naturguide på Örnsköldsviks folkhögskola. Med intressen som naturen, paddling, hantverk och odling, är Sanna en mångsidig handledare som brinner för att se unga människor utvecklas och växa.


-Jag drivs av att få stötta personer på deras resa för att hitta sin väg i livet. Ska bli spännande att möta dessa unga entreprenörer och deras drömmar och idéer, säger Sanna om sitt engagemang som handledare för Sommarlovsentreprenör.


Med en önskan att guida och inspirera ungdomarna att våga förverkliga sina drömmar och att se misslyckanden som en del av läroprocessen, är Sanna redo att ta sig an utmaningarna som kommer med att vara en inspirerande handledare för Sommarlovsentreprenör.


Annars kan en perfekt sommardag för Sanna spenderas på vattnet i någon form av kanot.


-Gärna ut till en ö för slapp och sol på klipporna och nära till ett dopp!


Vill du komma i kontakt med Sanna?

Telefon: 076-824 83 19
E-post: ssvard83@gmail.com

Med en ödmjuk inställning och en stark tro på ungdomarnas potential att drömma stort och våga prova nya idéer, är Sanna redo att ta sig an det kommande Sommarlovsentreprenörprogrammet med entusiasm och engagemang.!


Vill du som läser detta delta i Sommarlovsentreprenör i Örnsköldsvik?


Anmälan på knappen nedan!


Datum för kickoff i Örnsköldsvik:


Vecka 25 och 26 på Lärcentrum2024-05-21


Våra handledare del 5 av 7

Sofie Heimer:


"-Jag ser det själv som ett privilegium att få möjligheten att hjälpa och stötta andra "


Sofie Heimer, 23 år och uppvuxen i Sundsvall, är en engagerad och driven handledare för Sommarlovsentreprenör i Ånge. För närvarande studerar hon Kandidatprogrammet i Freds- och Utvecklingsstudier vid Uppsala Universitet och är inne på sin fjärde termin, där hon i skrivande stund är på utbyte i Prag via Erasmus+.
Trots sin fullspäckade studievardag hittar Sofie tid att handleda och stötta ungdomar under Sommarlovsentreprenören i Ånge, som äger rum den 26-28 juni och 1-2 juli:


-Jag ser det själv som ett privilegium att få möjligheten att hjälpa och stötta andra att förverkliga sina idéer, så ungdomarnas driv är vad som motiverar mig. Att driva UF-företag var för mig personligen en otroligt utvecklande resa så att kunna ge en liknandeupplevelse till sommarlovsentreprenörerna är mitt sätt att ge tillbaka.


Sofie har tidigare erfarenhet av att handleda sommarlovsentreprenörer och nämner att hela introveckan förra året var hennes favoritminne. Under den veckan hade de roligt tillsammans och lärde sig mycket av varandra och de gäster som besökte dem.


En av Sofies utmaningar som handledare är att hantera fler än ett företag samtidigt, vilket hon inte behövde förra året när hon fokuserade på en grupp. Hon strävar efter att kunna ge alla företag den uppmärksamhet och support de behöver.


När Sofie inte är upptagen med att handleda sommarlovsentreprenörer njuter hon av sommardagar på festivaler eller i sommarstugan med bad, båtliv och glass.


Hennes dröm för det kommande sommarlovsentreprenörprogrammet är att ännu fler ungdomar ska ges möjlighet att delta och att det ska finnas möjligheter till samarbete och gemensamma aktiviteter mellan alla deltagande kommuner för att stärka kontakterna och erfarenheterna för alla som är involverade!


Vill du komma i kontakt med Sofie?

Telefon: 073-268 20 86
E-post: sofiee.heimer@gmail.com

Vill du som läser detta delta i Sommarlovs-entreprenör i Ånge?


Anmälan på knappen nedan!


Datum för kickoff:


26-28/6 samt 1-2/7.


2024-05-23


Våra handledare del 6 av 7

Annelie Lindeberg:


"- Var och en ska få upptäcka sina egna inneboende möjligheter."


Annelie Lindeberg, 56 år från Härnösand, har en gedigen bakgrund inom företagande och utbildning. Som UF-lärare på Nordvik och certifierad coach är hon inte bara en handledare i Sommarlovsentreprenör i Kramfors, utan även en filosofiskt lagd person som börjar sina morgnar med yoga och reflektion.  l


Med en kulturvetenskaplig bakgrund och erfarenhet av att driva eget företag i över 25 år, har Annelie en stor kunskap och passion för företagande. Hon trivs på scenen lika mycket som i föreläsningssalen och brinner för att hjälpa unga människor att upptäcka sina egna möjligheter och drömmar.


- För mig handlar det om att skapa en miljö där varje individ kan utforska och utveckla sin potential, säger Annelie.


Genom att kombinera sitt intresse för filosofi och mänsklig utveckling med sin erfarenhet som företagare, skapar hon en unik och inspirerande handledarroll.

Med en öppen och empatisk attityd försöker Annelie fram till varje individ på ett personligt sätt:


-Min största utmaning som handledare ligger i att hitta det rätta tillvägagångssättet för varje enskild person, men det är också det som driver henne och ger henne energi.


När Annelie inte handleder sommarlovsentreprenörer, spenderar hon sina sommardagar med att simma i en sjö eller praktisera yoga på bryggan. För henne handlar en perfekt sommardag om att vara nära naturen och koppla av.


Med en stark vision för det kommande sommarlovsentreprenörprogrammet drömmer Annelie om att ge alla ungdomar möjligheten att prova på att driva företag. Genom att inspirera och stödja unga entreprenörer hoppas hon kunna bidra till en ljusare framtid för nästa generation av företagsledare och kreatörer.

Vill du komma i kontakt med Annelie?

Telefon: 070-320 85 49
E-post: annelie.lindeberg@angurvall.se


Vill du som läser detta delta i Sommarlovs-entreprenör i Kramfors?


Anmälan på knappen nedan!


Datum för kickoff:


17-20/6 samt 24/6.

unsplash